İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, belediyenin araç satın alımıyla ilgili çıkan haberleri bu basın açıklaması yaparak değerlendirdi. Özellikle AK Partililerin üzerinde durduğu konuya; meclis toplantısı öncesi Başkan Hürriyet açıklık getirdi. Başkan Hürriyet’e Belediye Başkan Yardımcıları Çetin Sarıca, Ünal Özmural, Yaşar Kardaş, Belediye Koordinatörleri Ozan Aksu, Birol Sağlam, Belediye Basın Sözcüsü Cem Şakoğlu da eşlik etti.

‘PARAYI DOĞRU KULLANIYORUZ’

Araç kiralama değil de araç satın alma konusunda halk için ciddi bir mücadele veriyoruz. 2 yıl önce 55 milyon krediyle başladı bütün hikâye. Bu kapsamda tüm araçları satın almak için yola çıktık. Birçok gerekçeyle reddedildi bu talebimiz. 55 milyonun 27 milyonunu alıp 71 tane kamyon ve iş makinesi satın almıştık. 2 yıl önce 27 milyonla satın aldığımız araçların bugünkü değeri en az 80 milyon. 27 milyonluk kredinin aylık taksiti ise 1 milyon TL. Kendi dönemimizde çektiğimiz krediyi kendi dönemimizde borcunu bitirmiş olacağız. Bu kamuyu zarara sokmak değil, paranın doğru kullanılması ve belediyenin mal sahibi olma yöntemidir.

‘VATANDAŞ OLUMLU BAKIYOR’

Kredi çekmeksizin ara ara satın aldığımız ve hibe kazandırdığımız da var. Tabi 200adetlik filoyu kredi çekmeden alma şansımız yok. Vatandaş tarafından da bu kazanımlar memnuniyet olarak bize dönüyor. Sokakta vatandaşlardan büyük destek görüyoruz bu konuda. Neden engelliyorlar neden izin vermiyorlar neden hepsini aldırmıyorlar diyor vatandaşlarımız. Bu olumlu izlenim birilerini rahatsız ediyor. AKP’li arkadaşlar hayır diyeceğiz ama nasıl bir kılıp uyduralım diye bayramda oturmuş çalışmışlar. Neden kredi çekip borçlanmak istiyorlar dediler. Bu işin tasarruf boyutu vatandaş tarafından olumlu karşılaşınca bunu nasıl terse döndürürüz diye düşünmüşler.


‘MİLLETİN AKLIYLA ALAY ETMESİNLER’

3 yıllık görev süremiz içinde sadece bir kredi çektik. Onun dışında kredi talepleri meclise getirdik. Hatta Cedit için kredi teklifi de yaptık. Bu cevabın reddi bir 2 yıl sonra geldi. Meclisten çıksa bile bakanlıkta ya da İller Bankası’nda takılıyor. Kaç kredi kullandırdınız da hesap soruyorsunuz. Ayrıca 27 milyonun 10 milyonunu İller Bankası’ndan alabildik. AK Partililerin asılsız iddiaları hiçbir karşılık bulmuyor. Bu iddiaları, algı yönetiminde kullanıyorlar. Daha satın alma mı kiralama kredisi mi olduğunu bilmiyorlar. Satın almaya karşı değiliz diye algı yönetmelerine gerek yok. Satın almaya karşı değiliz ama krediye de izin vermiyoruz diyorlar. Kimse milletin aklıyla alay etmesin.

‘YALAN BEYANLARI DEVAM EDİYOR’

Hesap yaparken olasılık hesabın yaptık. Bir gecede doların yükseldiği yarın enflasyonun kaça çıkacağını öngöremediğimiz ortamda sadece olasılıkları hesapladık. Yaklaşık maliyeti söyleme lüksümüz de yok. 3 liraya dediğimiz malın 5 liraya çıkacağı garantisi yok. Bugün 1 milyona ihale ettiğiniz şey 1 ay sonra 10 milyona çıkabiliyor. Bizden sonrakilere bırakacağımız koca koca borçlar değil bunlar. 170 milyona kiraladığımız araç yok. Bunlar sadece komisyon görüşmelerinde müdürlüklerimiz değerlendirdiği olasılıklardır. Lafları eğip bükerek abesle iştigal yalan beyanlar içeren konuşmalar doğru değil. Büyükşehir belediyesinin yaptığı ihalelerdeki rakamlarda da 40 milyon gibi bir rakam yok.

‘KANUN BİLE BİLMİYORLAR’

Sayın Muharrem Tutuş, bazı araçların Belsa’da bekletildiğini söylemiş. Belsa’da duran araçları gelsin ispat etsin. Nedir diye baktık. Bu araçlar, kullanıcı müdürlükler tarafından beğenilmeyip geri gönderilmiş. Hakikaten bunlar kanun bile bilmiyor. Sanki usulsüz bir şey yapmışız gibi deklare ediyorlar. Kartepe Belediyesi’nin yaptığı bir yol çalışması var. Burada kullanılan arasın plakası 21. O zaman Kartepe Belediyesi usulsüzlük mü yapmış oluyor. Firmalar istediği yerden istediği aracı kiralayabilir.

‘TUTUŞ’A TEŞEKKÜR EDERİZ’

Sayın Muharrem Tutuş ayrıca mecliste fotoğraflarla bazı araçları gösterdi. Elinde tuttuğu araçlar Tuncay Seyahat’e ait. Kiralamanın yanlış olduğunu satın almanın daha yararlı olduğunu ısrarla 2 seneden fazladır anlatıyoruz. Bizi desteklediği için teşekkür ediyoruz. Kullandığı fotoğraflarda da daha dikkatli olmasını öneriyoruz. Biz 400 bin İzmitliyi düşünüyoruz ama onlar 1 kişiyi düşünüyor. 2 yıl önce yaptığımız hesapların ne kadar doğru olduğunu gördük.

’15 YAŞINDA NASIL AVUKAT OLAYIM’

Kocaeli Eğitim Vakfı’nın avukatlığını yaptığı iddialarını da yanıtlayan Başkan Hürriyet, “KEV ile ilgili bir iddia bulunmuşlardı. Çok ciddiye almadık ama sanırım savunma yapmamızı beklediler. Belgeleri ellerinde patladı. Belediye ile arazi işine girdi. KEV belediyenin arazisini aldı. Milyonlarca lira belediyenin parası gitti. Siz de KEV’in avukatıydınız dediler. Ben 82 doğumluyum. 95 yılında 13 yaşındaydım. Nasıl olur da avukatı oluyorum bu vakfın. 95 yılında iddia edilen tarihlerde 13 yaşındaydım dedim. KEV’in Avukatı Veysi Adnan Yavuz’du. Onun davalarına verdiği yetkiyle girdim. KEV’in doğrudan avukatı değildim dedim” dedi.

‘TUTUŞ, MAKBUZ GETİRSİN’

Sözlerini sürdüren başkan Hürriyet, “Bu muhalefetten çok memnunum, elime çok güzel koz veriyorlar. Bu belge beni doğruluyor. KEV’in asıl Avukatı Veysi Adnan Yavuz’dur. Onun yetki belgesiyle girdiğim birçok davada bir tanesi. Sayın Tutuş’a hodri meydan: Doğrudan avukatıysam ve ücret aldıysam bunun karşılığında avukatlık serbest meslek makbuzu kesmem gerekiyordu bana bir makbuz getirsin, istediğini yapacağım. Ülke yangın yeri biz ne saçma şeylerle uğraşıyoruz. Avukat olan Ali Güney çıkıp belgeli destek verdi diye haber yapıyorlar. Resmen sahte delil oluşturmuşlar” diyerek E-devletten alınan SGK dökümünü de paylaştı.

‘HALİT ÇOKAN SUÇ İŞLEMİŞTİR’

UYAP’tan alınan belgenin sahte olduğunu ve Büyükşehir Belediyesi’nin Avukatı Halit Çokan’ın çıkardığını iddia eden Başkan Hürriyet’, “Sayın Halit Çokan; bu belgeyi UYAP üzerinden siz mi çıkardınız bu belgeyi neden verdiniz neyi amaçladınız, bunun suç olduğunu bilmiyorsunuz. Bir avukat başka bir avukata böyle düzmece bir şeyle kumpas kurduğunda BARO ve savcılık nezdinde şikâyet mekanizması olduğunu çok iyi biliyorlar. Birbirlerine resmen kumpas kurmuşlar. Sayın Ali Güney de İSU’ya kaç liralık fatura kestiğini açıklasın. Kendileri de beni doğruluyor. Böyle muhalefete can kurban. Bu KEV mevzusu da böylece kapanmıştır” dedi.