Cumhurbaşkanı Recep Tayyip  Erdoğan başkanlığında toplanan Kabine toplantısı sona erdi. Yaklaşık 3,5 saat süren görüşme sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulunuyor.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

Önceki Kabine Toplantısı’ndan bugüne Milli Güvenlik Kurulu toplantısında iç ve dış tehditleri değerlendirdik. Özellikle Yunanistan üzerinden sergilenen tutumlarla ilgili tavrımızı tekrar ilan ettik.

Esnaflarımıza yönelik müjdelerimizi konuşmamızın son kısmında sizlerle paylaşacağım.

Eylül ayının son gününde kendi alanında yetkin isimlerden oluşan yabancı iktisatçılarla bir araya geldik. Bu toplantıda hem ekonomi programımızı hem de küresel gelişmeleri kendileriyle değerlendirme fırsatı bulduk.

Geçtiğimiz Çarşamba günü Meclis’te yaptığımız  AK Parti Grup Toplantısı’nda CHP Genel Başkanı tarafından gündeme getirilen kamuda başörtüsü ile çalışma hakkı konusunda önemli değerlendirmelerde bulunduk ve tarihi bir çağrı yaptık.

CHP Genel Başkanı’nın bu konuyu yeniden gündeme getirmesi üzerine özellikle kendi partisi içinde başlayan tartışmalar bize başörtüsü konusunda yasakçı bir zihniyetin hala pusuda beklediğini gösterdi. Biz de madem bu konu yeniden gündeme geldi öyleyse meselenin çözümünü doğrudan anayasa güvencesi altına alma teklifinde bulunduk. Arkadaşlarımıza, düzenleme temelinde aile kurumunun güçlendirilmesini de içeren kapsamlı bir anayasa değişikliğini yapmaları için talimatımızı verdik. Konu Meclis gündemine geldiğinde kimin nasıl bir tutum içine gireceğini hep birlikte göreceğiz.

Perşembe günü 44 Avrupa ülkesinin devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla Prag’da yapılan zirvede Türkiye’yi temsil ettik. Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde Avrupa’nın geleceği, güvenliği ve refahı dahil küresel konuları ele aldık. Ülkemizin Rusya-Ukrayna savaşındaki arabulucu rolü başta olmak üzere sergilediği dengeli tavrın takdirle karşılandığını gördük. Prag’da da Doğu Akdeniz ve Ege sorunlarını uluslararası hukuk çerçevesinde çözmek istediğimizi söyledik.

Cuma günü İstanbul’da Şahkulu Sultan Dergahı’nda ülkemizdeki Alevi Bektaşi vatandaşlarımız için uzunca bir süredir hazırlıklarını yürüttüğümüz tarihi adımları da açıkladığımız törene katıldık.

Bugün Kabine Toplantımızın hemen öncesinde yine gençlerimizle ve hocalarımızla birlikteydik. Yeni akademik yılın üniversitelerimize ve eğitimleri için her imkanı sağladığımız öğrencilerimize hayırlı olmasını diliyorum.

Küresel ekonomik krizin ve güvenlik tehditlerinin giderek arttığı bir dönemden geçiyoruz. Bu sancılı dönem elbette ülkemizi de etkilemektedir. Ülke ve milletçe, düzensiz göç akınından hayat pahalılığına kadar bir dizi sıkıntıyla mücadele ediyoruz. Ancak Türkiye diğer devletlerden farklı olarak uzunca bir süredir maruz kaldığı saldırıların ve tuzakların da etkisiyle tehditleri önceden görebilme kabiliyetine sahip bir ülkedir.

İLK EVİM İLK İŞ YERİM AÇIKLAMASI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalar sonrasında ilk evim ilk iş yerim müjdesini paylaştık. Ayrı ayrı kontenjanlar ayırdığımız kampanyaya 7,2 milyon başvuru yapıldı. 4,5 milyonu ise tüm şartları yerine getirerek süreci tamamladı. Türkiye’nin en büyük sosyal konut projesine başvuruların artacağı belli oluyor.  1 milyon arsa yapılacağını duyurmuştuk. Bu konuyla ilgili çalışmalarımızı tamamladık. Bu rakamlar şehirlerin arazi durumlarına göre şekillenmektedir. Vatandaşlarımız hem konuta hem arsaya başvurabilir. Ancak kurada ikisi de çıkarsa birini tercih edebilir. Arsa fiyatlarını piyasa bedelinin çok altında sunduk. Evlerini yapmak isteyenlere ise destek sunacağız. Arsaların tapularının dağıtımı iki yıl içerisinde bitecek.