İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, hizmet aracı almak için meclisten çıkan kredi onayı sonrası süreçle ilgili makam toplantı odasında açıklama yaptı. Meclisten çıkan karar sonrası İller Bankası, kamu ve özel bankalarda kredi alımını görüştüklerini söyleyen Başkan Hürriyet, “İller bankası ile haftaya görüşeceğiz. 46 milyon tutarındaki kredinin hepsini vermelerinin mümkün olmadığını söylediler. Ne kadar kredi alacağımız önümüzdeki hafta netleşecek” dedi. Başkan Hürriyet’e Başkan Yardımcısı Ünal Özmural da eşlik etti. Başkan Hürriyet’in açıklamaları şöyle:

‘GÖRÜŞMELER MUHTEŞEM GEÇMEDİ’

Hizmet araçları satın alınmasıyla ilgili bir sürece girmiştik. Süreçle alakalı hangi konumdayız. Ne kadar ilerleyebildik, kısaca sizleri bilgilendirmek istedik. Meclisten karar çıkar çıkmaz bakanlık onayı beklemeksizin 46 milyonluk kredi tutarını alabilmek için yazışmalara başlamıştık. Önceliğimiz İller Bankasından bu kredi miktarını kullanmaktı. Ödeme koşulları kurumunuz lehine ve faizi daha düşük. Ne yazık ki bu görüşmeler muhteşem geçmedi. Derinleşen yoksulluk devletin öngörülerinin tutmaması gibi birçok sebeple iyi bir sonuç alamadık. Çok küçük bir miktar belki nakit verebiliriz dediler. Önümüzdeki hafta İller Bankası ile yüz yüze görüşmemiz olacak. 46 milyonun ne kadarını teminat mektubu ve nakit olarak kullanabilecek miyiz belli olacak.

‘46 MİLYONUN HEPSİNİ NAKİT ALAMIYORUZ’

İller Bankası müdürü bize döndü. Çok geç getirdiniz yılsonu, bütçelerimiz sıkıntılı, nakit akışımız sıkıntılı bir anda hepsini verme şansımız yok dediler. May Haziran’da bu işi sonuçlandırabilseydik kredinin büyük kısmını belki de alabilirdik. Küçük bir kısmını nakit alıp teminat mektubu kalanını da ocak ayında belki alırız. Önümüzdeki hafta bunlar netleşecek. 46 milyonun tümünü nakit alamayacağımız netleşti. Bu süreçte ayrıca tüm kamu bankalarını genel merkez düzeyinde ziyaret ettik. Belediyemize esnek bir kredi desteği sunulabilir mi diye sorduk. Daha kötü bir sonuçla döndük buradan. Özel bankalara bile kredi vermekte zorlanıyor. Ne yazık ki sabit faizli kredi kullanamıyoruz. 2 yıl önce 27 milyonluk krediyi aldığımızda faiz sabitti.

‘KAMU VE ÖZEL BANKALARLA DA GÖRÜŞTÜK’

27 milyonluk kredinin ödemeleri mart ayında bu kredimiz bitecek. Bugün çekeceğimiz 46 milyon TL sabit faizli olmayacak. Bankalar çok uzun vadeli kredi verme taraftarı da değil. Çabalarımıza devam ediyoruz. Özel bankalara da yazı gönderdik. Hepsini karşılaştıracağız. Bir yandan da araba fabrikalarıyla görüşüyoruz. Belki onlardan destek alabiliriz diye düşünüyoruz. A, B, C ve D planlarını düşünüyoruz. Bilinmez bir süreç. Ekonominin geldiği nokta iki yıl önceki net bir durum yok. Bu krediyle araçların ne kadarını alabilirsek alacağız. Kredi alamazsak ve bu durum netleşmezse kiralamayla ilgili açık bir ihaleye çıkmak durumunda kalacağız.

‘YIL SONUNDA İHALE BİTİYOR’

Yaptığımız 3 aylık ihale var yıl sonunda bu da bitecek. Yılsonunda araçları alamadığımız takdirde yeniden ihale yapmamız gerekiyor. Açık ihale yapmak için 3-3,5 ay önceden süreci başlatmak durumundayız. Yılsonundan sonra da araçsız kalmamak için açık ihale yapmak zorundayız. İller Bankası ile görüşmemizden sonra ihale yapıp yapmayacağımız da açığa kavuşacak. Hani araç alacaktınız yeniden kiralama ihalesine neden çıkıyorsunuz denmesin önümüzü tam göremediğimiz için her önlemi almak zorundayız.

‘AÇIK İHALE YAPTIK’

Büyükşehirde 40 milyona kiralanıyordu gibi yalanlarla rakamları eğip bükmeye çalışan araçları sakladınız diye yalan söyleyen muhalefetle muhatap olmamak amacıyla açıklama yaptık. Buna mahal vermemek için nasıl bir ihale yaptığımızı anlatmak istiyorum. Algı yöneten bir muhalefetle de uğraştık bu süreçte. Olabildiğince açık ihaleye girmemiş birçok belediyeyle çalışan büyük filosu olan 10 ayrı büyük firmayı davet ettik. Çünkü 3 ay bu araçları yönetmek kolay değil. 3 tanesi teklif verdi. İki tanesinin rakamı en düşüktü. İhalemizi Işık Grup ismindeki firma kazandı. Kurumumuz lehine bir rakam çıktı. Açık ihale ile 24 aylık ihaleyi karşılaştırmak mantıklı değil.

‘FİYAT FARKI ZORUNLULUĞU’

Eskiden araç kiralamalarında fiyat farkı zorunluluğu yoktu. Artık fiyat farkı zorunluluğu var. Satın alma sürecine girmeseydik açık ihaleyi bağlasaydık iki yıllık ihalede fiyat farkı ne olurdu diye hesap kitap yaptık. Krediye yüzde 1,5 oranında faiz uygulandığında sonuç ne olur diye hesaplama yaptık. 24 ay boyunca vereceğimiz fiyat farkı artıyor. Yaklaşık 15 milyon bir fiyat farkı çıkıyor. 77 milyon teklif verilen ihaleye artı 15 milyon bir fiyat farkı gelmiş olacaktı. Yüzde 2’lik kısımda ise 77 milyonluk ihaleye artı olarak 21 milyonun üzerinde fiyat farkı olacaktı. 3 aylık ihale tutarımızla da bunları karşılaştırdık. Aylık 3 milyon 905 bin TL ödeyecektik. Aylık üzerinden hesapladığımızda kafa kafaya geldiğini görüyoruz. Öte yandan krediyi kullanamazsak atıl kalan arazilerimizin satışının geliriyle araç alma ikinci planımız olarak devreye girebilir.