İzmit’in en önemli sembollerinden biri olan, restore edilmek için 4 kez ihaleye çıkılan ve bir türlü sonuca ulaşılamayan tarihi Halkevi binası ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Halkevi binasının restoresi için gerçekleştirilen dördüncü ihalede de istekli firma çıkmamıştı.  AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık’ın, Halkevi binasının yıkılarak yerine meydan yapılması ile ilgili açıklamaları ise tepki çekmişti. Mimarlar Odası Kocaeli Şube Başkanı Alper Dülger ise geçtiğimiz hafta konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, Halkevi’nin restorasyon işlemine talip olduğunu belirterek, “Bu bina yerinde dönüşmek zorunda. Mimarlar Odası olarak her şeyi ile altından kalkarız. Bu konuyu da üstelenebilecek bizden daha yetkili bir yapı yok” ifadelerini kullanmıştı.

BAŞVURU YAPILDI

Sürecin tıkanması sebebiyle Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi, İzmit Halkevi binasının odaya tahsis edilmesi için Milli Emlak’a başvuruda bulundu. Mimarlar Odası Kocaeli Şube Başkanı Alper Dülger tarafından oluşturulan başvuruda, Halkevi binasının restore edilemediği için yıkıma uğradığını belirtilerek restorasyon için gereken hazırlıkların başlatıldığı ifade edildi. Ayrıca binanın restorasyon karşılığında Mimarlar Odası’na tahsis de edilmesi talep edildi.

“KÜLTÜR MİRASI” 

Dülger tarafından Milli Emlak’a iletilmek üzere kaleme alınan dilekçe metni şöyle: “Tepecik Mahallesi 1024 Ada 9 No'lu parselde bulunan, restorasyonu için 4. kez ihale düzenlenmiş ancak istekli çıkmadığı için ihale iptal edilmiştir. Yapının restorasyonunun gerçekleştirilebilmesi için gerekli bedel yüksek enflasyon ve ekonomik koşullardan dolayı fazlaca artmakta ve kamu zararı ile karşı karşıya kalınmaktadır. Yıllardır süregelen Halkevi tartışmaları kent kamuoyunda siyasi tartışmalara konu edilmekte ve Erken Cumhuriyet döneminde tasarlanarak inşa edilmiş yapı bu süreçte restore edilemediği için erozyona uğramaktadır. Süren tartışmalar Kocaeli için toplumsal bellekte yer edinmiş bir kültür mirası olan yapının manevi değerini de yıpratmaktadır. 

“SİYASİ TARTIŞMALARA KONU EDİLMEDEN”

İzmit tarihi açısından eşsiz olan Halkevi yapısı ile ilgili süren tartışmalara son verilmesi, restorasyon sürecinin de ivedilikle başlaması gerekmektedir. İhaleye katılımının olmaması restorasyonun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine dair bir tartışma açamayacağı gibi bu konuda Mimarlar Odası'nın istekli olduğu, restorasyonun her ne koşul altında olursa olsun gerçekleştirilmesi gerektiği basın yoluyla kamuoyu ile paylaşılmıştır. Yapının restorasyonu için gerekli tüm hazırlık çalışmaları Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi tarafından başlatılmış olup, Halkevi binasının siyasi tartışmalara konu edilmeden kamu niteliğinde meslek kuruluşu olan Mimarlar Odası'na restorasyonu karşılığında tahsis edilmesini talep etmekteyiz.

“49 YILLIĞINA TAHSİS”

Restorasyon için gerekli bütçe için sponsorluk görüşmeleri olumlu ilerlemekte ve gerekli maddi kaynağın tahsis sonrasında kısa sürede toplanacağı öngörülmektedir. Kentin önemli sembollerinden birisi olan Halkevi binası, restorasyon sonrasında Mimarlar Odası tarafından kullanılacak, geçmişte sürdürdüğü eğitim, kültür, sanat vb. faaliyetler için kapısını Kocaeli halkına açacaktır. Halkevi binasının detayları verilen şekilde kamu zararının önüne geçmek, restorasyonu bir an önce gerçekleştirerek yapıyı korumak ve halkın kullanabileceği şekilde faaliyete geçirmek üzere restorasyonunun yapılması karşılığında Mimarlar Odası'na 49 yıllığına tahsis edilmesi için gereğini arz ederim.”