Mecliste konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Kentsel dönüşüme ayrılan bütçe 250 milyon lira yetersiz dediniz. Emlak İstimlak’ta da 208 milyon liralık bir bütçe. Dönüşüm bir süre Emlak İstimlak’tan ilerleyecek. Kentsel Döüşüm Projesinde bundan sonraki süreçte 19 bin konutun bir kısmının imar düzenlemeleri ile dönüştürülmesi mümkün. Parsel bazlı değil de ada bazlı kararlar alırsak bu avantajla dönüşebilecek konutlar var. Bütün bütçenin kentsel dönüşüme ayrılması da mümkün değil. Belediye olarak özel sektörün alanına ne kadar girersek onları o kadar dışarı atıyoruz. Devletin bir alana aşırı girmesi yaşam damarlarını kesmektir.

"ONLARLA REKABET ETMEMEK LAZIM"

Asıl gelirlerimiz vergi gelirleri. Dengeyi çok iyi kurmak gerekiyor. Dönüştürülebilir olanları özel sektöre bırakmak onlarla rekabet etmemek lazım. Kentsel Dönüşüm ile ilgili Darıca’da yerleşenler var. Sepetçiler’de konutlar bitmek üzere. Bunları da dönüşüm olarak görmek lazım. Cedit’te şantiye kuruldu. Dilovası’nda kamulaştırma devam ediyor. Geçmişte Büyükşehir eliyle 10 bin konut yaptık. Tuana ve Sağlıkkent de iyi gidiyor. Barbaros Mahallesi de iyi gidiyor. 8 noktada çalışma devam ediyor. Sabırlı olmak lazım. 

ZORLA TRAMVAY YAPAMAYIZ”

Dış ilişkilerde ise 160 milyon Kent Konseyi’ne verilecek. Oradaki mal ve hizmet alımı sivil toplum kuruluşları için. Metro Körfez ile Kartepe arasındaki metro hattı. Beyannamemizde var ama Ulaştırma Bakanlığı’na yaptırılabilmesi için proje hazırladık. Büyükşehir Belediyesi metro yaptıracak demedik. Yahyakaptan’dan Alikahya’daki stadyuma gidecek tramvay hattı projesi oradaki bölge halkının eylemleri sonucu iptal edildi. İstemeyenlere zorla tramvay yapamayız dedik.

İHALE MAYIS AYINDA 

Alikahya’ya Yuvam tarafından gitmesi için yeni bir hattı onayladım. Mayıs ayı gibi ihalesini yapmış oluruz. Elimizdeki hattın yapılmama sebebi istenmemesi. O bölgede çadırlar da kuruldu halk istemedi. Teleferik yatırımı başladı. ısrarla Türkiye’nin en borçlu belediyesi deniyor. Biz Türkiye’nin en borçu belediyesi değiliz. Hazineye en borçlu belediyeyiz. Birinci İstanbul, ikincisi İzmir, üçüncüsü Antalya Büyükşehir Belediyesi. Bizim borcumuz 2.7 milyar TL. Borcu ben yapmadım. Ben bu milletin kaynağını dosdoğru yönetiyorum” ifadelerini kullandı.