Büyükşehir Belediyesi 2022 yılının son meclis toplantısını Kocaeli Kongre Merkezinde gerçekleştirdi. Tahir Büyükakın başkanlığında toplanan mecliste 109 gündem maddesi karara bağlandı. Toplamda on dört dakika süren jet mecliste Millet İttifakı, İstanbul’da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na destek vermek için meclisten ayrıldı. Yeni yılın ilk meclis toplantısı ise 12 Ocak 2023 Perşembe günü saat 15.00’te yapılacak. Meclisteki gündem ise karara bağlanan maddeler değil YSK üyelerine hakaretten yargılanan Ekrem İmamoğlu davası oldu.


TAŞDEMİR: ‘MİLLET İRADESİNE DARBE YAPILDI’

Meclis başlamadan söz alan CHP Grup Başkan Vekili Engin Taşdemir, İstanbul büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun hakaret davasıyla ilgili konuştu. Taşdemir, “Sayın Başkan, değerli meclis üyeleri hepinizin yakinen takip ettiği ve bildiği üzere dün yargı eliyle demokrasimize ve millet iradesine darbe yapılmıştır. Bazı güçler İstanbul halkının oyları ile iki kez seçilmiş Ekrem İmamoğlu’na bu sefer hakaret dahi sayılmayan ‘ahmak’ kelimesinden ötürü siyasi yasak çıkarmışlardır. Aslında bu siyasi karar İmamoğlu’ndan çok ülkemize, demokrasimize,  hukukumuza yapılmış bir kötülüktür. Aslında bu kötülük halkın oylarıyla seçilmiş olan hepimize yapılmıştır. Onun için seçilmiş bir belediye Başkanı olarak sizin ve meclis üyelerimizin bu konuda tepki göstermesini bekliyoruz” dedi.

TAŞDEMİR ERDOĞAN’IN SÖZLERİNİ HATIRLATTI

İmamoğlu’nun davasını yıllar önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı iken yargılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davasına benzeten Taşdemir, “Bakınız Sayın Cumhurbaşkanına geçmiş yıllarda benzer bir siyasi yargı kararı ile siyaset yasağı getirilmişti. Sizlere bir cümleyi okumak istiyorum. Görüyoruz ki yargı gerçekten bağımsız değil. Böylece yargının işleyişine adalet ilkelerinin değil siyasetin egemen olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Siyasi rakiplerimiz güç ve çıkar odakları seçim sandıklarında karşımızda duramayacaklarını önümüzü kesemeyeceklerini iyiden iyiye anlamış olmalılar ki, böyle bir yola başvurdular. Bu yol yanlış bir yoldur. Çünkü adalet gün gelecek yargıyı siyasallaştıranlara da lazım olacaktır. Bu sözler yıllar önce mahkeme kararı ile ceza alan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ait. Bunlar bizim değil Cumhurbaşkanının kendi sözleri” dedi.

‘DEMOKRASİYE SAHİP ÇIKACAĞIZ’

Taşdemir, sözlerinin sonunda “Demokrasiye, halkın iradesine inanan partimiz ve o zamanki Genel başkanımız bu siyasi yargı kararının kaldırılması için çaba sarf etmiş ve ara seçim yapılarak bu hak teslim edilmişti. Oysaki dünün mağdurları bugün yeni mağdurlar yaratmaktadır. Biz dün nasıl demokrasiye, hukuka, halkın iradesine sahip çıktıysak bugün de aynı değerleri savunmaya devam edeceğiz. Bu sebeple bugün uzakta durup izlemek yerine buradan çıkarak haksızlığa uğrayanın yanında olmak için İstanbul’a gidiyoruz. Ve bu ülkeye hukuk, demokrasi, özgürlükler gelene kadar da mücadele etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

BÜYÜKAKIN: ‘YARGILAMA HENÜZ BİTMEDİ’

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ise “Henüz malumunuz olduğu üzere yargılama bitmedi. Yargılamanın bitmesi için kesin kararın açıklanmasıyla temyiz süreçleri de tamamlandıktan sonra kesin hüküm benzer şekilde tecelli ederse o zaman bu değerlendirmeyi yapsaydınız sizi haklı bulurdum. Ancak henüz yargılama bitmeyen bir konuda yargılama bitmişçesine yorum yapmak ve siyasi çıkarım yapmak bana haklı gelmiyor. Her şeyden önemiş yargılama bittiğinde konuşmak gerekir. Bu benim şahsi kanaatimdir” şeklinde konuştu.

‘İMAMIN KAYIĞINA BİNDİRİLDİ’

Sözlerini sürdüren Başkan Büyükakın, “Partim ya da belediyem adına açıklama yapmıyorum. Bu davanın beraatle sonuçlanacağına inanıyorum. Yani öyle şekillenecektir. Yorgan gidip kavga bittiği zaman göreceksiniz ki aslında her şeyin güzel olmadığını asıl olanın genel başkanınızın imamın kayığına bindirildiğini göreceksiniz. Bu aslında genel başkanınıza yapılan bir harekettir. İnanılmaz bir algı seli var. Sel gidip kum kaldığında gidenin ne olduğunu hep birlikte göreceğiz” dedi. Engin Taşdemir ise “Sayın başkanım yargılanan siz olsaydınız sizin için de bu konuşmayı yapardım. Hukuksuzluğa karşı burada olacağımıza orada olmayı tercih ediyoruz” diyerek grubuyla birlikte meclis salonundan ayrıldı.