İlimizin  içme suyu ihtiyacının büyük bir bölümünün karşılandığı Yuvacık Barajı'nda içme suyu seviyesi yüzde 15 olarak ölçüldü. Beklenen yağışların bir türlü yağmaması ile birlikte Yuvacık Barajı’nda tehlike çanları çalmaya başladı. Konuyla alakalı olarak Tahir Büyükakın yaptığı bir konuşmada,“Sapanca Gölünden su taşımamız mümkün. Sapanca Gölü de kurursa ne yapacağız? Yağışlar istediğimiz şartlarda yağmazsa ya da felaketlere yol açacak şekilde yaparsa ney yapacağız? Hiçbir şehrin altyapısı 40-50 kilogramın üzerinde gelen ani yağışları kaldıramaz. Kendimiz için bir şeyler yapmamız lazım. İnsanoğlu olarak kullanabileceğimizden fazlasını kullanıyoruz “ ifadelerini kullanmıştı.

SAPANCA GÖLÜ’NDEN SU ALINMAYA BAŞLANDI

Büyükşehir  Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın ifadelerinin ardından Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 20 seviyesine düşünce Sapanca Gölü’nde iki pompa çalışıtırılarak su takviyesine başlanmıştı. Ancak aradan geçen zamanda beklenen yağışların yağmaması ile birlikte su seviyesi düşmeye devam etti. Yüzde 15’e kadar düşen baraj için ekstra pompalarında çalıştırılması söz konusu. Fakat başka bir tehlike önümüzdeki günlerde beklenen yağışlar etkili olmazsa Sapanca Gölü’ndeki su miktarı da azalmaya başlayınca ne yapılacağı merak ediliyor.

105 DERİN SU KUYUSU

Kocaeli’de "Kuraklıkla Mücadele Stratejisi" kapsamında geçtiğimiz yıllarda   İSU tarafından 105 adet derin su kuyusu inşa edilmişti.  Kuyular acil durumlarda kullanılmak üzere hazır bir şekilde bekletiliyor. İSU bu hamlesi ile ileride yaşanabilecek su krizine bir nebze de olsa önlem almayı umuyor. Ayrıca Kocaeli’de kuraklıkla mücadele kapsamında 25 adet içme suyu deposu, 20 adet içme suyu terfi merkezi inşa edilerek işletmede.

YÜZDE 15’E SABİTLENDİ

16 Aralık tarihinde yapılan ölçümlerde, Yuvacık Barajı'nda su seviyesin,n  yüzde 15 olarak sabitlendiği görüldü. 51 milyon metreküp kapasiteli barajda, 7 milyon 660 bin metreküp su bulunuyor. Namazgah Barajı’ndaki su miktarı ise yüzde 55 seviyesinde ölçülürken 12 milyon 360 bin metreküp su bulunuyor.