Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İSU’da çalışan toplam bin 209 kadrolu, Belde A.Ş.'de çalışan 3 bin 998 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde dördüncü toplantı bugün gerçekleştirildi. Görüşmelerde işveren sendikası olan Yerel-Sen, çalışanların 1 Ocak 2022 tarihi ücretleri üzerinden bir yıllık olmak üzere toplamda yüzde 65 oranında  zam teklifi yaptı.

YÜZDE 35'E TEKABÜL EDİYOR

Hizmet- İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı İdris Ersoy'dan, Yerel-Sen'in teklifine tepki açıklaması geldi. Ersoy, işveren sendikasının 1 Ocak 2022 tarihini baz alarak yapılan zam teklifinin aslında yüzde 35'lik bir zam oranına tekabül ettiğini vurgulayarak teklifi kabul etmeyeceklerini ifade etti.

"GEÇİM SIKINTISINDAN HABERLERİ YOK"

Ersoy tarafından konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle: “Yerel-Sen Sendikasının bu teklifi kabul edilemez, bu teklifi yapan yetkililerinin sabit gelirli işçilerin çektiği geçim sıkıntısından haberi yok. Geçen yıl pandemi ve Ukrayna savaşının tetiklediği, dünyada ve ülkemizde artan enflasyona bağlı yaşanan hayat pahalılığı sonucunda Ocak ayında devam eden toplu iş sözleşmesi gereği enflasyon baz alınarak yüzde 36 zam yapılmıştı. Haziran ayına geldiğimizde ülkemizde enflasyon yüzde 78 oranına çıkmış Cumhurbaşkanımızın asgari ücrete ek zam verme kararı ile birçok belediyede çalışanlarıyla yüzde 30 oran ek zam imzalanmış ve işçilerimizin ücreti bir nebze korunmuştu.

"KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL"

Temmuz ayında verilen yüzde 30 zam oranını bugün yüzde 35 üzerine koyarak yüzde 65 zam verdik demek doğru bir yaklaşım değildir. Bu ücret teklifini bizim kabul etmemiz de asla mümkün değildir. Bu rakamlar bizim gerçeklerimizin, taleplerimizin yakınından dahi geçmemektedir. Daha ilk teklif olduğunu ve sürecin devam ettiğini biliyoruz. Bu anlamda Kocaeli, işçisi ve sendikası ile bütünleşmiş mücadeleye hazır durumdadır. Bu toplu iş sözleşmesi masada bitecekse Yerel-Sen sendikasının bu anlayışı ile değil, her sözleşme döneminde işçilerimizi mağdur etmeyen Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın’ın Mutlu Şehir Kocaeli imarı ve inşasını beraber yürüttüğü işçilere vermiş olduğu değer ile bitecektir."