Otizmli bireylerin ihtiyaçlarına yönelik bireysel becerileri geliştirmek ve etkileşim temelli spor aktiviteleri hedefiyle İzmit Belediyesi tarafından hizmete alınan Otizm Spor ve Yaşam Evi resmen açıldı. İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet öncülüğünde açılışı gerçekleştirilen programa Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Doğan Demir, Yahya Kaptan Mahalle Muhtarı Ahmet Mirzaoğlu, CHP Kocaeli eski Milletvekili Hikmet Erenkaya, eski Saraybahçe Belediye Başkanı Metin Alan, Kocaeli Otistik Çocuklar Derneği Başkanı Özel İlkin Kılıçaslan, Kocaeli Otizmli Çocuklar Derneği Başkanı Necdet Gümüş ve çok sayıda vatandaş katıldı.

3-25 YAŞ ARALIĞI

Kocaeli'de ilk ve tek olan Otizm Spor ve Yaşam Evin'de alanında uzman eğitmenler eşliğinde 3-25 yaş aralığındaki otizmli bireylere haftada iki gün olmak üzere 3-4 saatlik periyotlarla hizmet verilecek. Yaklaşık 4,5 dönüm alan üzerine kurulan merkezde, bin 160 metrekare kapalı alanda yapılan bilişsel ve duyusal aktivitelerle otizmli çocuklar akademik eğitim seviyesine hazırlanacak. 4 bin 120 metrekare açık alanda inşa edilen farklı modüler hizmet alanlarıyla ise çocukların fiziksel becerilerini geliştirmesi hedefleniyor. Öte yandan, otizmli bireylerin yakınlarını bilinçlendirmek ve ailelere destek olmak maksadıyla da çalışmalarda bulunulacak.

MOZAİK”
Merkezi tamamlamanın gururunu yaşadığını ifade eden İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “Otizm her birimizin aslında farklılıklarla donattığı büyük bir mozaik bizim için bu anlayışla çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Bu anlamda merkezimizde otizmli bireylerimiz ve ailelerine dokunmayı otizmli bireylerin gelişimine katkı sağlamayı, spor ve motor becerilerini geliştirmeyi, bilişsel, sosyal ve duyusal becerilerini desteklemeyi hedefliyoruz” dedi.

“DİĞER BELEDİYELERE ÖRNEK OLMASINI TEMENNİ EDİYORUM”
Otizmli çocukların farklı görülmemesi ve topluma dahil edilmesi hususunun önemine vurgu yapan CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler, “Diğer belediyelere örnek olmasını temenni ediyorum, önemli olan insanın işlenmesidir, topluma kazandırılmasıdır. Biz bu tür sosyal projelerde tabi ki belediyelerin asli görevlidir, bunun yanında devletin de yapması gereken görevlerdendir. Fakat her şeyi devletten beklemek de doğru bir şey değil. Eksiklikleri bizler tamamlayacağız. Bu bölge aynı zamanda Türkiye’de yıldızı parlayan bir şehir. Belediye başkanımız da böyle güzel projelere imza atacak. Bu kentin endüstri dokusunun yanında turizm dokusunu, sosyal projeleri farkındalıkları öne çıkarmak zorundayız” diye konuştu.

“ÖZEL BİREYLERİN ÖZEL AİLESİ OLMAKTA ÇOK ÖNEMLİ FEDAKARLIK GEREKTİREN BİR ŞEY”
1985 yılında 2 bin 500 çocuktan 1’i otizmli doğuyorken bugün 36 çocuktan 1’inin otizmli olduğunu ifade eden Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, “Özel bireylerin özel ailesi olmakta çok önemli fedakarlık gerektiren bir şey. Burada o özel çocukların, özel gençlerin hayata toplumsal yaşama akranlarıyla aynı koşullarda yaşayabilme ve aynı koşullarda toplumda var olması önemli. Fakat o ailelerinde böyle bir ortamda nefes alabilecekleri bir alan oluşturulmuş olmasında çok kıymetli” şeklinde konuştu.

çok kıymetli” dedi. Konuşmalarının ardından otizmli çocuklar piyano çaldı, sonra söyledikleri şarkılarla seyircilerin kulağının pasını sildi. Protokol üyeleri merkezde incelemelerde bulundu.