Uzmanlar, güneş yanıklarına karşı evde uygulanan diş macunu ve yoğurt sürmenin yanıkları daha kötü hale getirdiği belirtiliyor.
Tokat Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Muhammed Hanefi Dirican, güneş yanıklarına karşı bir uzmana başvurulması gerektiğini belirterek, “Güneş yanığı oluştuğunda mümkünse bir cildiye uzmanına muayene olunması gerekmektedir. Eğer böyle bir imkan yoksa hastaların evde de uygulayabileceği yöntemle bu durumun şikayetlerini biraz daha rahatlatabilirler. Öncelikle halk arasında sıkça uygulanan yoğurt veya diş macunu gibi ürünlerin sürülmesini önermiyoruz. Bunlar irritasyonu artırarak durumu daha da kötüleştirebilir. Öncelikle evdeysek ılık duş almak durumu biraz hafifletecektir. Bu yöntem yeterli gelmezse nemli havlu yardımıyla yanık bölgesine tampon yapmak ağrıyı biraz azaltır. Yanık bölgesine nemlendirici krem uygulamak fayda sağlayabilir. Fakat lokal anestezi sağlayan kremlerin yanık bölgesine kullanılmasını önermiyoruz" dedi.

kalitesini etkileyebiliyor. Güneş yanığı oluştuğunda mümkünse bir cildiye uzmanına muayene olunması gerekmektedir. Eğer böyle bir imkan yoksa hastaların evde de uygulayabileceği yöntemle bu durumun şikayetlerini biraz daha rahatlatabilirler. Öncelikle halk arasında sıkça uygulanan yoğurt veya diş macunu gibi ürünlerin sürülmesini önermiyoruz" şeklinde konuştu.

"Ilık duş almak durumu biraz hafifletecektir"
Dirican, "Bunlar irritasyonu artırarak durumu daha da kötüleştirebilir. Öncelikle evdeysek ılık duş almak durumu biraz hafifletecektir. Bu yöntem yeterli gelmezse nemli havlu yardımıyla yanık bölgesine tampon yapmak ağrıyı biraz azaltır. Yanık bölgesine nemlendirici krem uygulamak fayda sağlayabilir. Fakat lokal anestezi sağlayan kremlerin yanık bölgesine kullanılmasını önermiyoruz. Çünkü onlar alerjik reaksiyona neden olarak tabloyu daha da kötüleştirebilir. Eğer ağrı yeterince dinmediyse herhangi bir engel yoksa ağız yoluyla ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Bunun yanında güneş yanığı olan insanların derinin hızlı yenilenmesi adına bol sıvı tüketmesi gerekir. Bazen yanık çok şiddetli olup ‘Bül su kabarcığı’ dediğimiz durum oluşuyor. Eğer öyle bir durum olduysa su kabarcığının patlatılmaması gerekir. Çünkü deri iyileşmesine daha yardımcı oluyor bu büllerin patlatılması ile durum kötüye gidebiliyor. Bu yöntemlere rağmen rahatlama sağlanamadıysa mutlaka kişinin dermatoloji uzmanına başvurması iyi olur" ifadelerini kullandı.