Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kocaeli'de bir toplantıya katıldı. Konuşmasına Gazze ile başlayan Bakan Bolat, "Bugün başlayan Gazze'deki ateşkes kararının inşallah devamlı olmasını umuyoruz. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak başta Cumhurbaşkanımız önderliğinde çok ciddi mücadeleyle bu ateşkes ve rehine çalışmaları yapıldı. İsrail'in 48 gün boyunca masum sivillere ve yerleşim yerlerine savaş kültürü ve insanlık suçunu aşan bir şekilde yaptığı katliam dolayısıyla en şiddetli şekilde kınıyoruz. Uluslararası ceza mahkemesinde de en kısa sürede sorumluların yargılanması için gayret ediyoruz. Oradaki masum kardeşlerimize Rabbimize sabırlar diliyoruz. Şehit olanlara da Allah'tan rahmet diliyoruz" dedi.

"KOCAELİ SANAYİNİN SEMBOLÜ"
Kocaeli'nin sanayi şehri olduğunu söyleyen Bakan Bolat, "Kocaeli sanayinin sembolü bir şehrimiz. Eğer Türkiye'deki 81 vilayetimizin yarısı Kocaeli kadar üretim ve sanayileşme noktasında gelişmiş olsaydı bugün bizim milli gelirimiz gerçekten kişi başına 20 milyon doları çok rahat aşardı. İnşallah onu da başaracağız. Türkiye bu anlamda hakikaten 20 yılda çok büyük başarı kaydetti. Kocaeli 55 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor ve stratejik üretim tesisleri olan bir şehrimiz. Otomotiv, kimya, elektrik-elektronik, makine ve metal sanayinde Türkiye üretimiyle, milli gelirine, Türkiye sanayine damga vuran bir şehir" diye konuştu.

"TÜRKİYE EKONOMİSİ SON 21 YILDAKİ BAŞARISINI 2023 YILINDA DA GÖSTERİYOR"
Bakan Ömer Bolat, sözlerine şöyle devam etti: "2023 Cumhuriyetimizin 100. yılı. 100. yılımızda dünya ekonomisi için pek de iyi bir yıl olmadı. 2021 ve 2022'de yüksek aşırı talep dönemi ve yüksek enflasyon döneminden sonra 2023 talebi kısırlı yıl oldu. Bu dünyadaki üretim ve büyüme rakamına da yansıyor. Dünyadaki ortalama büyüme oranı yüzde 3'ün altına geriledi. Dünya ticareti de eksi konumunda. Çeşitli tahminler var farklı kuruluşların ama şunu biliyoruz ki, küresel ithalat talebi yüzde 5'e geriledi. Bizim yüzde 41 ihracat yaptığımız Avrupa Birliği'ndeki talep yüzde 13 geriledi ithalatta. Bu açıdan zor bir yıldı. Ama buna rağmen Türkiye ekonomisi son 21 yıldaki başarısını 2023 yılında da gösteriyor. İlk 6 ayda yüzde 3,9’luk büyüme sağladık ve ihracatımızda da en azından geriye gitmedik. Çünkü 6 Şubat'taki o büyük deprem felaketiyle ihracatımızı ilk 9 ay itibariyle 7 milyar dolara yakın kayıp yaşadık. Buna rağmen bu yıl inşallah mal ihracatımızı yüzde 2 milyar dolar fazlasıyla 256 milyar dolara, hizmetler ihracatımızı da 11 milyar fazlasıyla 100 milyar dolara çıkaracağız, gidişat onu göstermektedir"

Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ve milletvekilleri de hazır bulundu.