Aile ve Gençlik Fonu'nun oluşturulmasına dair kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kapsamda, aile müessesesinin desteklenmesi, güçlendirilmesi, gençlerin sosyal risklere karşı korunması, gelişimleri ile girişimlerine destek sağlanması amacıyla Aile ve Gençlik Fonu (Fon) kurulacak. Fon, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı olarak kamu tüzel kişiliğini haiz olacak. Fonun Yönetim Kurulu; Hazine ve Maliye Bakan yardımcısı başkanlığında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan yardımcısı, Gençlik ve Spor Bakan yardımcısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan yardımcısı ile Sanayi ve Teknoloji Bakan yardımcısından oluşacak ve Yönetim Kurulu kararları oy çokluğu ile alınacak.

AİLE VE GENÇLİK FONU KAYNAKLARI

Fon yönetim kurulu, projelere kaynak aktarımı, aktarılacak kaynak tutarı, ve harcama programlarını belirleme yetkisine sahip olacak. Fonun sekretarya hizmetleri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülecek. Fonun kaynakları; 30/5/2013 tarihli ve 6491 sayılı Türk Petrol Kanunu kapsamında tahsil edilen Devlet hissesinin ve 4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı Maden Kanunu kapsamında tahsil edilen Devlet hakkının yüzde 20’sinden, kanun ve kararnamelerle kurulan veya kurulacak olan fonların gelirlerinden Cumhurbaşkanı kararıyla belirlenen oranda aktarılacak. Ayrıca, geri ödeme öngörülen projelerden kaynaklanan geri ödeme tutarları, yurt içi ve yurt dışından sağlanan nakdî bağışlar, yardımlar, hibeler ve diğer gelirler de fonun kaynaklarını oluşturacak.

150 BİN TL EVLİLİK KREDİSİ

Evlilik kredisi başvuru şartları ve süreci, Aile ve Gençlik Fonu'nun faaliyete geçmesiyle tekrar gündeme geldi. Ancak, evlilik kredisi detayları Resmi Gazete'de henüz yer almamaktadır.  AK Parti İzmir Milletvekili Eyüp Kadir İnan, 150 bin TL faizsiz evlilik kredisi ile ilgili olarak yaş sınırları ve diğer detayların proje kapsamında ilin ve bölgenin özelliğine göre belirleneceğini ifade etmiştir.