Kocaeli   Büyükşehir  Belediyesi tarafından 10 adet tramvay aracı alımı için geçtiğimiz yıl mart ayında ihale yapılmıştı. Yaklaşık uzunluğu 33 metre olacak olan modern tramvaylardan teslim edilen 2 adeti hizmete girdi.

“90 BİNİN ÜZERİNDE YOLCU TAŞINMIŞ OLACAK”

Bugün hizmete giren tramvaylar hakkında açıklama yapan Kocaeli Büyükşehir  Belediye  Başkanı Tahir Büyükakın,”Tramvay hattı Alilahya'va gidecek olan kısmı 3.8 km hat olacak. 800 milyonluk bir yatırım bütçesi olacak. O hatta bittiğinde 90 bin üzerinde yolcu taşınmış olacak. İlk başladığımızda bu sayı 14 bindi ancak bu zaman içinde çok hızlı üzerine çıkıldı bu sayının. Bugün yaptığımız hatla başka bir şey daha yapıyoruz, hatların iki katına çıkartılması çalışmamız var.

“2024 ARALIKTA ÇİFT TRAMVAYLAR ÇALIŞMAYA BAŞLAYACAK”

Yapılan ilk etapta dublaj çalışması ile beraber tramvay alımı da yaptık. 2 tanesi teslim edildi önümüzdeki süreçte 8 tanesi daha gelecek. Bu iş diğer işle de bağlantılı bir iş. İkileme çalışması 2024 aralık ayından itibaren bir aksama olmazsa çift tramvaylar çalışmaya başlayacak. 600 yolcu taşınacak hale gelecek. Günde şu an 70 bine ulaştı rekor değeri var normalde 50 binlerde.

RAYLI SİSTEM PAYI ARTACAK

Taşınan yolcunun tramvayla taşınmasının şehir açısından başka önemi de var biz raylı sistemin payını arttırmaya çalışıyoruz . Şu an yüzde raylı sistemin payı yüzde 12 başladığımızda ise yüzde 7’lerdeydi. Önümüzdeki hattın bitiminden ve ikileme çalışması bittikten sonra bu daha da artacak.  Gebze metrosunun bitmesi işe birlikte 20’lere ulaşacak diye kabaca öngörebiliriz. 2025 yılı sonlarında raylı sistem taşımacılığının payı yüzde 20’lere ulaşır. Kuzey metroyu da yaptığımızda yüzde 30’lara da gelmiş oluruz diye düşünüyoruz.


İNANMIYORDUM GERÇEKTE DEĞİLMİŞ
Biz söz verdik ve yaptık, vaktimiz yok onlar gibi temel atmama belediyeciliği yapalım. Son zamanlarda İstanbul’a gittikçe şu kadar çalışma yapıldı vs tabelaları görüyorduk inanmıyordum açıkçası gerçekte değilmiş zaten. 31 Marttan sonra sanal değil gerçek belediyecilikle şehirlerimizi buluşturacağız.