2019 yılında yapılan yerel seçimden kısa bir süre önce Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Tahir Büyükakın, kentte ciddi ve tehdit edici bir çöp tesisi sorunu yaşandığını ifade etmişti. Büyükakın o dönem İZAYDAŞ dışında ikinci bir çöp tesisi kurmak istediğini söylemişti. Aradan geçen 5 yılda çöp tesisinin nereye yapılacağı tartışılmıştı. Bu süre sonucunda Büyükşehir tesisin Kandıra Akçakese’ye yapılmasına karar verdi.

ÇED KARARI ALINMIŞTI
İzmit-Kandıra Yolu, Sokak Hayvanları Barınma Merkezi ile Kandıra Akçakese Köyü arasındaki hazine arazisinde yapılması planlanan tesis için ÇED kararı alınmıştı. Duruma tepki gösteren Kandıralılar bölgede eylem yapmış ve Kandıra Yolunu trafiğe kapatmıştı. Öte yandan Kandıralılar 12 Ağustos tarihinde yapılacak olan ÇED toplantısını da yaptırmadı.

KAFİLE DURDURULDU
Kandıralılar bugün ise dikkat çekici bir eyleme imza attı. Bu eyleme bölgedeki mahallelerin muhtarları, çeşitli sivil toplum kuruluşu başkanları ve vatandaşlar katıldı. Çok sayıda traktörle birlikte İzmit’e doğru yola çıkan Kandıra halkı Büyükşehir Belediyesi’nin önünde basın açıklaması yapmayı planlanıyordu. Ancak yola çıkan Kandıralıların kafilesi polis ekipleri tarafından Miniköşk civarında durduruldu.

BÜYÜKŞEHİRE GİDECEKLERDİ, ROTALARI DEĞİŞTİRİLDİ
Büyükşehir Belediyesi’nin arkasında bulunan otoparkın haftasonu nedeniyle yoğun olduğunu belirten polis ekipleri İnterteks’i önerdi. Bu öneriyi kabul eden Kandıralılar eylem rotasında değişikliğe gitti. Öte yandan İnterteks alanına giden Kandıralılara polis eskortluk etti. Saat 18.00’de İnterteks Fuar Alanı’na varan Kandıralılar basın açıklaması gerçekleştirdi. Kafile adına açıklamayı ise Kocaeli Kandıra Kültür ve Çevre Derneği Başkan Yardımcısı Orhan Günen yaptı.

“YÜZYILLARCA KALACAK”
Günen açıklamasında, “Bu haklı bir dava olmasa biz bu davayı savunmayız. Siz bize destek vermezsiniz. Ama sizde biliyorsunuz eğer oraya bir tesis yapılırsa, yüzyıllarca orada kalacak. Çocuklarımız, denizlerimiz, ormanlarımız zehirlenecek. Buraya 75-100 civarında traktörle geldik. Bütün arkadaşlarımızai köylü kardeşlerimize, bacılarımıza da ayrıca teşekkür ediyoruz. Sevgili kardeşlerim bize ilgi alakasını gösteren güvenlik müdürlerine, amirlerimize de teşekkür ederiz.

“KANDIRA BİZİM KALACAK"
Sevgili yol arkadaşlarım inanın amacımız yemyeşil bir Kandıra. Turizme susamış bir Kandıra. Zehir almayan bir Kandıra. Yeşili, geleceği olan bir Kandıra istiyoruz. Bu yüzden bu tesise karşıyız. Bizler adaletli bir şekilde yer incelemesi yapılsın, ÇED yapılsın, bilimsel olarak değerlendirme yapsınlar. Tüm kurumlar buranın tesis olmaya elveişli olmadığını görecekler. Bu yüzden karşıyız” dedi.  Eylem sırasında, “Kandıra burada dimdik ayakta, Kandıra bizimdir bizim kalacak, Kandıra burada Tahir nerede, Kandıra yeşildir yeşil kalacak” sloganları atıldı.