TOGG için müjdeli haber

Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde piyasaya çıkacak Togg için çok önemli bir vergi avantajı adımı geldi. Meclis’te kabul edilen önergeyle, motor gücü 160 kW’ı, vergisiz fiyatı ise 700 bin TL’yi geçmeyen elektrikli araçlardan alınacak ÖTV oranı yüzde 10 olarak belirlendi

Türkiye’nin otomobili Togg’un yollarla buluşmasına az bir süre kala torba kanun teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerinde çok önemli bir önerge kabul edildi. Kabul edilen önergeyle elektrikli otomobillerden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranı değiştirilirken, 700 bin TL’lik matrah getirildi. Buna göre, motor gücü 160 kW’ı, vergisiz fiyatı 700 bin TL’yi geçmeyen elektrikli otomobillerden alınacak vergi tutarı yüzde 10 olarak belirlendi. Aynı koşullarda vergisiz fiyatı 700 bin TL’yi aşan elektrikli otomobillerden alınacak ÖTV tutarı ise yüzde 40 oldu.

908 BİN LİRA

Motor gücü 160 kW’ı geçen elektrikli araçlardan da 750 bin TL’yi aşmayanlar için ÖTV oranı yüzde 50, 750 bin TL’yi aşanlar için ÖTV oranı yüzde 60 olarak güncellendi. Açıklanan yeni ÖTV oranı ve matrah limitleri Togg’un satışa sunacağı ilk model C-SUV’un fiyatıyla ilgili de önemli ipuçları verdi. Öyle ki, aracın vergisiz fiyatının maksimum 700 bin TL olduğu göz önüne alındığında, bu fiyatın üzerine yüzde 10 ÖTV ve yüzde 18 KDV eklendiğinde 908 bin TL’lik oldukça avantajlı bir fiyat çıkıyor. 

TOGG DA YETKİYİ ALDI

Öte yandan Türkiye’nin otomobili Togg 2023’te yollara çıkmaya hazırlanırken, elektrikli araçlarla ilgili gereken adımlar da atılmaya devam ediyor. Bu kapsamda Togg Akıllı ve Hızlı Şarj Çözümleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, EPDK’dan şarj ağı işletme lisansı aldı. Böylece Togg’un da aralarında yer aldığı lisans sahibi şirketler şarj istasyonu kurma ve işletme hakkını elde etmiş oldu. Önümüzdeki dönemde sayısı artacak şarj istasyonları ile yerli otomobil Togg dahil birçok elektrikli araç ile gerek şehir içi ve gerekse şehirlerarası yollarda rahatlıkla seyahat edilebilecek.

KİLOMETREDE 67 KURUŞ YAKACAK 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), şirketlere elektrikli araç şarj ağı işletmeci lisansı vermeye devam ediyor. 18 Nisan 2022 itibarıyla lisans başvurularını almaya başlayan EPDK, bugüne kadar elektrikli araç şarj ağı işletimine yönelik 14 adet lisans verdi.Lisansların artmasıyla elektrikli araç sahipleri ev, işyeri, istasyon, otopark gibi birçok noktadan şarj hizmeti alabilecek. Böylece benzin ve dizel yakıtlı araçlara nazaran daha ekonomik bir yolculuk yapma imkanına kavuşacak.

# togg

19 Tem 2022 - 14:52 Kocaeli- Teknoloji


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeliyiz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeliyiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeliyiz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeliyiz değil haberi geçen ajanstır.