Palandöken, “Perakende yasasını dört gözle bekliyoruz”

TESK Başkanı Bendevi Palandöken KESOB’u ziyaretinde esnaflar arasında rekabetin kalmadığını perakende yasasıyla birçok sorunun çözüleceği mesajını verdi

Türkiye Esnaf Konfederasyonları Başkanı Bendevi Palandölen KESOB’u ziyaret etti. Palandöken’i KESOB Başkanı Kadir Durmuş, Başkan Vekili Ali Sarı ve yönetimi karşıladı. Burada Kocaeli yönetimiyle ve basın mensupaları ile bir araya gelen Palandöken, esnafın sorunlarını aktardı ve perakende yasasıyla sorunlarının büyük bölümünün çözüleceğini belirtti.

‘FİYATLAR DÜŞMEYECEK’

Esnafın sıkıntılarını KESOB yönetimiyle paylaşan TESK başkanı Bendevi Palandöken, “SSK, BAĞKUR, Emekli Sandığı bunlar birleştiğinde göre bu norm birliğinden herkesin istifade etmesi lazım. Esnaf sebze, meyve, bakliyat, yağda fiyatlarındaki yüksekliğin sebebinin müsebbibinin olmadığını anlatmaya gayret ediyoruz. Ama bildiğiniz üzere vatandaş artık alışveriş yaparken fiyatları kontrol etmeyi bıraktı. Bugün bile artık piyasalarda en çok bolluğun olduğu ay temmuz ve ağustos. Bu aylardan sonra fiyatların düşmesi mümkün değil. Çünkü zincirler bu ürünü tarladan alıyor 10 bin tane dükkânı olan bir adam bu ürünü ucuz satması mümkün mü?” şeklinde konuştu.

‘REKABET KALMADI’

Sözlerini sürdüren Palandöken, “Bugün Kocaeli’nin ekonomisiyle Iğdır’ın, Erzurum’un, Kars’ın, Bursa’nın, İstanbul’un ekonomisi mukayese edilir mi? Oralardaki maliyetler kiralar niye daha ucuz olmasın? Bu sistem rekabeti ortadan kaldırdığı için fiyat birlikteliği sağlanıyor. Tekelci bir zihniyet fiyatların yükselmesine neden oluyor bunu hükümet de gördü. Yaptığımı bu çalışmalarda kendileri de pandemi sürecinde ne kadar mücadele edilirse edilsin fiyat istikrarının sağlanmaması rekabetin olmayışından kaynaklıyor. 10 bin tane dükkân olsa ayakkabı birinde 300 birinde 4000 diğerinde 500 TL olurdu. Bakkal dükkanları şimdi deniz mevsimi diye deniz yatağı satıyor. Kışın olunca kırtasiye malzemesi satacak. Dünyanın hiçbir yerinde böyle haksız bir rekabet yok” şeklinde konuştu.

‘PERAKENDE YASASINI BEKLİYORUZ’

Palandöken, “Sıkıntılar bunlarla da sınırlı değil. Artık dükkân kirasını geçmiş elektrik ve doğalgaz faturaları ile karşı karşıyayız. Konutlardaki tarife doğal olarak doğru. Sanayide ucuz, konutta ucuz. Esnaf dükkanları ise ticarethane olarak geçiyor. O yüzden en yüksek faturayı biz ödüyoruz. Vatandaşa bunun yansımaması daha ucuza üretimin sağlanmasının gerekçesi bu. Bugün birçok konuda ve yaptığımız müzakerelerde hepsinin perakende yasası ve tüketiciyi koruma yasasının birlikte çıkarılacağı ifade ediliyor. Umut ediyorum ki meclis açılır açılmaz bunlar gündeme gelecek. Sayın cumhurbaşkanımız da perakende yasasının çıkarılması için gerekli talimatı verdi. Fiyatların ucuzlaması buna bağlı” ifadelerini kullandı.

‘HERKES SİGARAYI AKLOLÜ EVİNDE YAPIYOR’

Vergi konusunun da çok sıkıntılı olduğuna değinen Palandöken, “Birçok dolaylı verginin toplandığı alkollü içecekler ve sigara yapılan zamlar neticesinde illegal yollarda sigara ve alkol sokakta satılır oldu. Evde alkol bile yapılıyor. Böylece maalesef hem devlet vergi toplayamıyor hem de insanlar zehirleniyor. Gençliğin korunması, alkol ve sigaranın zararlı olduğunun empoze edilmesi aile eğitimiyle alakalı. Okul ve çevre eğitimi de çok önemli. Vatandaşın da otokontrol yapması lazım. Ruhsatı olmayan yerlerde alışveriş yapmaları kendi hayatı ve çevresine zarar verici boyutta olabiliyor. Vatandaş da kimyager oldu. Artık evinde sigara ve alkol yapıyor. Kaçakçılık olayının gelirleri başka kanallarla başka yerlere gittiğini de biliyoruz. Terör meselesi bir yandan bununla birlikte kaçakçılık olayının da artık çözülmesi lazım dedi.

‘İSTİHDAMDA BİZ VARIZ’

Palandöken son olarak “Alım gücünün azalmasıyla vatandaşın mağduriyeti ortaya çıkıyor. Esnaf ve sanatkarların 2,5 milyon iş yeri 3 milyona yaklaşan esnaf sayısıyla gerçekten büyük bir mücadele veriyor. Çünkü 3-5 tane firma, milyonlarca insanın ekmeğine mani oluyor. İstihdamda biz varız. Türkiye’de üretile bütün kalemlerin yüzde 84’ünü biz teşkil ediyoruz. Tarım işçisi ve esnaf ortak noktada buluşuyor. Bu kapsamda ayrıca baba mesleğini yapanların sayısı da azaldı. Eskiden bu sayı yüzde 66 idi. Bundan 20 sene evvel yüzde 40’tı şimdi ise yüzde 13’e düştü. Böyle bir sistemde çocuklar babalarının mesleğini yapmıyor” ifadelerini kullandı.

# deniz

20 Tem 2022 - 11:37 Kocaeli- Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeliyiz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeliyiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeliyiz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeliyiz değil haberi geçen ajanstır.