"Yeni sanayi alanlarına ihtiyacımız var"

2009 yılından bu yana KSO başkanlığı görevini yürüten Ayhan Zeytinoğlu, açıklamasında, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a çağrıda bulunarak yeni sanayi alanlarına ihtiyaçları olduğunu belirtti

Türkiye’nin sadece yüzde 0,36’lık bölümü sanayi alanı olduğunu kaydeden Zeytinoğlu, bu oranın Almanya’da yüzde 4, olduğunu ifade ederek, “Ülkemizdeki sanayi alanlarının; yüzde 39,3’ü Organize Sanayi Bölgesi alanına ait iken, yüzde 7’si Küçük Sanayi Sitesi, yüzde 5,6’sı Endüstri Bölgesi, yüzde 0,9’u da Serbest Bölge alanına aittir. İlimize bakacak olursak; Kocaeli yüzölçümü 339.700 hektar. İlimizdeki sanayi alanları toplamı 6.487 hektar. İlimiz yüzölçümünün sadece yüzde 1,9’luk kısmı sanayi alanıdır” dedi.

‘KONUM OLARAK ÇOK ŞANSLI BİR İLDEYİZ’

Zeytinoğlu, “Sanayi alanının büyüklüğü açısından ilk 15 il arasında 13. sıradayız. Türkiye’deki toplam Organize Sanayi Bölgesi alanlarında 109.140 hektar ile 7. sıradayız. Konumunun ve ilimizde bulunan 35 liman ve iskelenin ilimizi rekabetçi kıldığını biliyoruz. Konum olarak çok şanslı bir ildeyiz. Avrupa ile Asya bağlantı yolları üzerinde ve Avrupa pazarına çok yakınız. Sanayi kuruluşlarının doğal bir liman olan İzmit Körfezi etrafında konuşlanması firmalarımıza lojistik anlamda da önemli fırsatlar sunuyor.

‘LİMANLARIN KATKISI ÇOK BÜYÜK

Limanlar ilimize çok ciddi gelir getiriyor. 2021 yılında limanların ilimiz gelirlerindeki payı yüzde 65 civarında. 2021 yılı vergi gelirleri 110.216.808, ithalde alınan KDV 71.278.248’dir.  Sonuç olarak; Türkiye imalat sanayine yüzde 13 katkı sağlayan ilimiz. Diğer illere göre çok daha ufak bir alanda üretim yapmaya çalışıyor. Bu sebeple ilimizde yeni sanayi parsellerine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

BÜYÜKAKIN’A ÇAĞRIDA BULUNDU

Zeytinoğlu, Kocaeli’de sanayi için artık boş yerin olmadığına dikkat çekerken, “Geçtiğimiz aylarda yabancı sermayeli bir şirket, kendisine ait iki firmayı bir yerde birleştirmek istedi. Ama yer bulamadı. Bu büyük şirketlerin taleplerine cevap veremiyoruz. Kocaeli, arazinin en değerli olduğu kentlerden biri. Sanayici buna rağmen gelmek istiyor. Ama arsa yok. Kocaeli olarak bu taleplere yanıt vermeliyiz. Ben bu yüzden, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Doç. Dr. Tahir Büyükakın ve hükümetimize yeni sanayi alanları için çağrıda bulunuyorum” dedi.

‘YATIRIMCILARA KAPIMIZIN AÇIK OLMASI GEREKİR’

Kocaeli’de sanayicilerin çevre konusunda çok hassas olduğuna vurgu yapan Zeytinoğlu, “Türkiye’ye referans olan birçok çevre çalışması bu kentte yapıldı. Öte yandan bu kentte sanayi alanları 24 saat denetlenir. Kocaeli Büyükşehir’in uçağı 23 saat körfezi denetler. Her sanayi kuruluşu başta ÇED olmak üzere çevre konusunda birçok şartı yerine getirmek zorundadır. Dolayısıyla çevre konusunda sanayiciyi suçlamak doğru değil. Kocaeli’ye gelecek yatırımcılara kapımızın açık olması gerekir” dedi.

‘TALEBİMİZ NET: YENİ YERLERİN AÇILMASI’

Yeni OSB ve sanayi alanları ile ilgili yer önerisi sunmaktan kaçına Zeytinoğlu, “Bizler kesinlikle şurası olsun demiyoruz. Burada yetkili Büyükşehir Belediyesi’dir. Neresinin tarım arazisi olduğu, neresinin tarım arazisi hüviyetini kaybettiği onların bilgisi dahilindedir. Bizler kamunun yerleri belirlemesi ve duyurması gerektiği düşüncesindeyiz. Bizim talebimiz net: Yeni yerlerin açılması. Bunun karar vericisi kamudur” dedi.

‘YILDIZ ÇELİK’E HAYIR DİYEMEYİZ’

Zeytinoğlu gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Yıldız Demir Çelik’in Kartepe’ye yapmak istediği tesis ile ilgili bir soruyu yanıtlayan Zeytinoğlu, “İfade edilen şirket bu yatırımı Kocaeli’ye yapmak istiyor. Eğer gerekli şartları yerine getirirse, ÇED süreci geçerse biz bu tesise hayır demeyiz. Kocaeli için önemli bir yatırım olur” ifadelerini kullandı. Zeytinoğlu, “Kocaeli ne yazık ki devlete verdiğinin çok azını alabiliyor. Kocaeli olarak bu konuda daha fazla çalışma yapmalıyız. Bakınız ulaşım ve altyapı konusunda bir sürü eksiklikler var.  Derince’de liman bağlantısı, Körfez’de aynı şekilde. Sorunları çözmek konusunda geç kalıyoruz. Bakıyoruz, bakanlığın yapması gereken bazı yatırımları da Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yapıyor. Nedir onlar? Altyapı, ulaşım. Bunu Ulaştırma Bakanımıza da söyledim” dedi.

‘LİMANLAR MODERNİZE EDİLSİN’

Zeytinoğlu, Kocaeli’de 35 liman olduğuna dikkat çekerken, “Bizler liman sayısının artmasından yana değiliz. Ama teknoloji gelişiyor. Gemi boyutları büyüyor. Bu yüzden liman sayısı artmasa da limanların modernize edilmesi, yeni gemilere uygun olarak düzenlenmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Bununla ilgili gerekli yerlere önerilerimiz sunduk” ifadelerini kullandı. Geçtiğimiz aylarda yapılan çalıştayda Vali Seddar Yavuz ve Başkan Büyükakın tarafından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’ndan talep edilen lojistik köy ile ilgili de konuşan Zeytinoğlu, lojistik köy için uygun iki yer olduğunu kaydetti. Zeytinoğlu, “Bunlardan birisi Köseköy, diğeri ise Kocaeli’nin Tuzla sınırı. Bu iki bölge de uygun. Buraların aynı zamanda demiryolu bağlantıları da mevcut. Aynı şekilde limanların de demiryolu bağlantıları var. Öte yandan Köseköy- Gebze hattındaki demiryolunun 4. hattı için de bakanlığa başvurduk. YHT ile insan taşımak kuşkusuz ki çok önemli. Ama insan taşımak da önemli. Tabii ki yapılması gerekenler bunlarla da sınırlı değil. İhracatımızın büyük bir bölümünü Avrupa’ya yapılıyor. Kocaeli’den Avrupa’ya giden kamyonlar her sınır kapısında sorunlar yaşıyor. Demiryolu mutlaka Avrupa ile birleşmelidir” dedi.

18 Ağu 2022 - 17:21 Kocaeli- Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeliyiz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeliyiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeliyiz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeliyiz değil haberi geçen ajanstır.