Vali Yavuz: Esnaf toplumun atan kalbidir

Ahilik Haftasında esnafları ağırlayan Vali Yavuz, pandemi döneminde büyük çaba sarf eden esnafa övgüler yağdırdı. Vali Yavuz, “Esnaf toplumun vicdanı, atan kalbi, toplumu ayakta turan değerler bütündür” dedi

Eylül ayında kutlanan Ahilik Haftası kapsamında Vali Seddar Yavuz, esnaf odaları temsilcilerini ağırladı. Valilik Akçakoca toplantı salonunda gerçekleştirilen programa Vali Seddar Yavuz, Vali Yardımcısı Ekrem Çalık, KESOB Başkanı Kadir Durmuş, KESOB Başkan Vekili Ali Sarı, başkan yardımcıları, Ticaret İl Müdürü Veysi Uzunkaya ve esnaflar katıldı. Öte yandan sanayi esnaflarından olan Ömür Sünük, yılın ahisi seçilirken yılın kalfası Nurullah Avcı, yılın çırağı oto elektrik Mert Okur oldu.

‘TÜRK OLMADAN TARİH YAZILMAZDI’

Ziyarette söz alan ve kısa bir konuşma yapan KESOB Başkanı Kadir Durmuş, “Ahilik haftası kapsamındaki programımıza hoş geldiniz. Sayın Valimize esnafın dostu Valimize sözü veriyorum. En ufak ayrıntısına kadar esnafın derdiyle ilgilenen valimize teşekkür ediyorum saygılar sunuyorum” dedi. Ardından söz alan Vali Seddar Yavuz, “Sistemler belirli değerle üzerine inşa edilir. Aslında ticaret sanayi toplumun diğer alanları da belirli değerler üzerine oturur, aksi takdirde düzen oluşmaz Türk kültür ve medeniyeti dünyadaki en köklü medeniyetlerden biridir. Biz olmadan son bin yıldaki dünya tarihini yazmak mümkün değil, Avrupa tarihini, İslam tarihini yazmak mümkün değil” dedi.

‘ESNAF TOPLUMUN VİCDANIDIR’

Açıklamasını sürdüren Vali Yavuz, “Böylesine dünyadaki özgül ağırlığı fazla olan ilim ve irfana katkı sunan, sömürmeyen yaşatan her fırsatta hakkı ve hukuku haykırmayı prensip edinmiş bir ülkenin evlatlarıyız. O açıdan ticareti, sanayiyi bundan ayırmamız mümkün değil. Eğer biz ahilik gibi bir geleneğe sahipsek o çağda ecdadımızın gerçekleştirdiği hamleyi izah eder. Etik ve ahlak olmadan yükseliş kısa sürer. Ahilik ilkelerine baktığımız zaman Osmanlı’nın ecdadımızın yükselişini ifade eder. Bir ahlakı, edebi, aldatmamayı, diline eline sahip olmayı ifade eder. Bugün kullandığımız birçok tabirin (pabucu dama atılmak) gençliğimize evlatlarımıza kazandırılması gerekiyor. Esnaf bir toplumun aynı zamanda vicdanı, atan kalbidir. Toplumu ayakta turan değerler bütündür. O yüzden biz, sizi sadece duygusal sebeplerle sevmiyoruz. Toplumu etkilemenizden dolayı da sizi çok seviyoruz” dedi.

‘ESNAF HEP DİŞİNİ SIKTI’

Pandemi döneminde esnafın artan sorunlarına da değinen Vali Yavuz, “Sorunlarınız var bunun farkındayız fakat ticarette de canlılık görüyorum size minnettarız. Esnaflarımız inanılmaz bir çaba sarf etti ve ahilik kültüründen gelen anlayışla zorluk çekseler de bunu vatandaşımıza yansıtmadı. Sokaklarda bunu sıkıntıya dönüştürmediler. Hepsi dişini dışıktı çaba sarf etti ve milletimizin yanında durdu. Çünkü pandemi hepimiz etkiledi dünyayı dijitalleştirdi. Dijital platformlar 5 kat, 7 kat büyüdü. Onlar büyürse esnaf kaybeder bu apaçık belli. Ciddi zorluklarla karşılaştınız ama devletimiz, hükümetimiz yanınızda olmaya çalıştı elbette devletimizin yetişemediği yerler olabilir. Ama biz devleti hizmetkâr devlet anlayışı ile değiştirmeye çalışıyoruz. Eski devlet anlayışı yok” dedi.

‘BİRBİRİMİZİ SEVELİM’

Vali Yavuz son olarak “Öyle zamanlar geldi ki hükümet konaklarında cam değiştirme sıkıntısı bile yaşadık. Bugün baktığımızda 3 milyara yakın eğitim katkısı sağladık. Bunu geçmiş Türkiye’de 15 senede yapamazdınız. Devletimizin verdiği sosyal yardımlarla ticarete daha iyi bir dönem bekliyorum. Hangi memleketten olursak olalım, hangi siyasi görüşten olursak olalım her ne olursa olsun birbirimiz sevip sayacağız. Doğruları söyleyeceğiz, taraftar ve holigan olmayacağız, gerçek neyse onu konuşacağız. Köklerimiz unutmayacağız yoksa Ahilik Haftasını kutlamanın bir anlamı yok. Batıdan bilim ve teknoloji öğrenirsiniz ama oradan insanlığı öğrenemezsiniz” şeklinde konuştu.

14 Eyl 2022 - 14:00 Kocaeli- Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeliyiz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeliyiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeliyiz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeliyiz değil haberi geçen ajanstır.