İzmit Körfezi’nin ekosistemi konuşuldu

Büyükşehir Belediyesi ile ODTÜ ortaklığında hayata geçirilen ‘İzmit Körfezi Örneğinde Hedef Sağlıklı Bir Ekosistem’ panelinde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “İklim değişikliği konusunda yapmamız gerekenleri bilmiyor değiliz, yapmıyoruz. Bir şeyler yapmamız lazım. Çocuklarımız için bunu yapmak zorundayız” dedi

İzmit Körfezi’nin ekosistemi konuşuldu
Haber albümü için resme tıklayın

‘İzmit Körfezi Örneğinde Hedef Sağlıklı Bir Ekosistem’ Panel ve Çalıştayı, bugün Kocaeli Kongre Merkezinde gerçekleştirildi. İzmit Körfezi deniz ortamının iyi çevresel duruma ulaşması ve ekosistem servislerinin sağlıklı ve sürdürülebilir şekilde işlev gösterebilmesi için yol haritası ve eylem planlarını içeren ‘İzmit Körfezi Sağlıklı Deniz Ekosistemi ve Ekosistem Servisleri İçin Strateji Belgesi Hazırlanması’ projesi ise Kocaeli  Büyükşehir Belediyesi ile Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü ile birlikte hayata geçirildi. 

AKADEMİSYENLER KATILDI 

Programa Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir  Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, İl Sağlık Müdürü Yüksel Pehlevan, Gebze Teknik Üniversitesi Rektör Danışmanı Ebukekir Yüksel, KOSTÜ Rektör Yardımcısı Füsun Terzioğlu, İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Dekanı Melek İşinibilir Okyar, Mavi Bayrak Ulusal Koordinatörü Almıla Kından Cebbari, İstanbul Üniversitesi. Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahsen Yüksek, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Araştırma Grubu lideri Dr. İbrahim Tan, HELCOM Proje Yürütücüsü Dr. Kemal Pınarbaşı, İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Ekrem Kahraman,  WWF Türkiye Plastik Projeleri Müdürü Tolga Yücel, İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Vedat Doğusel, Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz, Kocaeli Bölge Liman Başkanı Erol Ekmekçi, konusunda uzman konuşmacılar, akademik çevreler, üniversiteler, üniversite öğrencileri ve STK temsilcileri katıldı.

“DİP TEMİZLİĞİ YAKINDA BAŞLAYACAK” 

Programda ilk olarak konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Marmara Denizi’nin, İzmit Körfezi’nin korunması için bir eylem planı açıklayacağız. Akademisyenlerimiz, işin uzmanları bize bir yol haritası çizecek biz de onları uygulamaya çalışacağız. Gözle görülür bir şekilde hava koşulları farklı cereyan ediyor. Bunu müsilaj problemi ortaya çıktığında da gözledik. İklim değişikliği konusunda yapmamız gerekenleri bilmiyor değiliz, yapmıyoruz. Sorun bilmemek değil, yapmamak. Doğru adımları atmak için siz akademisyenlerin rehberliğine ihtiyacımız var. Körfez’in dip temizliği çalışmaları da yakında başlayacak. 

İzmit Körfezi’nin ekosistemi konuşuldu

“BİR ŞEYLER YAPMALIYIZ” 

Sorun, uyum içerisinde yaşamayan ve bu dünyanın düzenine uymayan insan. Bu çalıştaylar da bunun için yapılıyor. Ölçmediğiniz bir şeyi iyileştiremezsiniz, o yüzden bu çalıştaylar yapılıyor. Bu çalıştaya katkı verecek tüm misafirlerimize teşekkürü sonsuz bir borç biliyorum. Marmara Belediyeler Birliği olarak da Marmara Denizi’ni iyileştirme ile ilgili çalışmaları da başlatacağız. Balıklandırma çalışması ile ilgili de arkadaşlarımız çalışıyor. Oturduğu yerden konuşmanın dünyayı değiştirmediğini insanoğlu çok iyi biliyor. Bir şeyler yapmamız lazım. İyiye ulaşana kadar yapmamız lazım. Biz iyileri başarmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Çocuklarımız için bunu yapmak zorundayız” ifadelerini kullandı. 

“HATALARDAN DÖNMEK GEREKİR” 

Ardından konuşan Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, “Yapmamız gereken nedir diye sorduğumuzda yapmış olduğumuz hatalardan geri dönmek gerekiyor. İki buçuk yıllık Valilik sürecimde neler yaptık diye bakacak olursak çok önemli çalışmalar yaptığımızı fark ediyorum. Bütün OSB’lerimizde arıtma tesislerimizin en iyi şekilde çalıştığını özellikle alıcı ortamı arıtmadan bir damla bile suyun bırakılmadığını görüyorum, diğer taraftan Büyükşehir Belediyemiz önemli çalışmalar gerçekleştirerek şu anda tüm atıkların yüzde 72’isini ileri biyolojik arıtmadan geçirerek alıcı ortama bırakıyor ve kısa zaman sonra yüzde 100’ünü geçirecek. Baca gazları dahil olmak üzere anlık olarak takip ediyor ve süreci iyi bir şekilde yönetmeye devam ediyoruz. 

“BİLİNÇ OLUŞTURMALIYIZ” 

Aslında son dönemde Körfez’de görülen bu iyileşmenin kendiliğinden olmadığını özellikle devletimizin bununla ilgili yasal düzenlemeler gerçekleştirdiğini buna paralel olarak da iyileşmenin ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Yeterli mi elbette yeterli değil. Hepinizin bildiği gibi sanayi tesisleri büyük ölçüde çevre bilinci olmasıyla birlikte Körfezi daha çok kirletmeye müsait bir alan oluşturuyor. Önemli olan kirletmemek kirlettikten sonra eskiye döndürmenin kolay olmadığınız bilim insanlarımız daha iyi biliyor. Bu açıdan bilinç oluşturmak hepimizin görevi. Hepimizin tekrara, farkındalığa, uyarıya ihtiyacı var. Hepimiz bazen unutur bazen hatırlamaya ihtiyaç duyarız. 

“SANAYİLEŞMEYE İHTİACIMIZ VAR” 

Çevre bilinciniz artması, evlatlarımıza daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için hepimiz çalışıyoruz. Türkiye’de en çok tartışılan konulardan biri sanayi bölgelerinin yeterli olduğu ve doyuma ulaştığı tartışılıyor. Neye göre kime göre olduğunu tartışmak gerekiyor. Gelişmiş ülkeler coğrafi alanlarının yüzde 5’ini sanayiye ayırdığını biliyoruz. En iyi durumda olan biziz biz bile yüzde 2’yiz şu anda. Demek ki hala bizim sanayileşmemiz gerekiyor rekabet etmek istiyorsak. Yarışmak için sanayileşmeye ihtiyacımız var. Peki soru ne? Nasıl sanayileştiğimiz tedbir alıp almadığımız o açıdan da bu bölgenin siz isteseniz de istememenizde sanayileşmeye devam edeceğini bir şekilde ön görüyoruz. 

“ÇEVRECİYİZ DİYE RACON KESİYORLAR” 

Tedarik merkezlerine ticaret merkezlerine kısacası ciddi avantajlara sahip bölgeden bahsediyoruz. Önemli olan sanayiye yasaklamak değil sanayi kuruluşlarının en iyi şekilde kurulmasını sağlamak ve çevreye zarar vermeden çalışmasını sağlamak. Bunu yapmazsak insanlar şu ve ya bu şekilde fabrika yapmaya devam eder. Planlamalıyız, denetlemeliyiz ve yasaklamadan planlı bir şekilde sanayimizi bu bölgede geliştirmeye devam etmemiz gerekir. Dünyayı kirletenler çevreciyiz diye racon kesiyor ama dünyayı da kirletmeye devam ediyor. Bizim görevimiz büyük bir alemin ferdi olarak önce kendi evimizi daha sonra tüm dünyaya karşı sorumluluklarımızı yerine getirmek olmalı” dedi. 

YIL SONU AÇIKLANACAK

Konuşmaların ardından gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu gerçekleştirdi. Proje kapsamında; ‘Ötrofikasyon’, ‘Biyoçeşitlilik (Ekosistem Dayanıklılığı)’, ‘Denizcilik Faaliyetleri’ ve ‘Tehlikeli Maddeler ve Deniz Çöpleri’ olmak üzere dört ana konu ve bunlara bağlı alt konular için baskıları azaltıcı veya ortadan kaldırıcı önerilerin yer aldığı Yol Haritaları ve Eylem Planları ise yıl sonu itibariyle açıklanacak.

21 Kas 2022 - 15:39 Kocaeli- Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeliyiz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeliyiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeliyiz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeliyiz değil haberi geçen ajanstır.