Vali Yavuz, Derince'de KADES için destek istedi

Derince’de muhtarlarla bir araya gelen Vali Yavuz, kadın cinayetlerine dikkat çekti. Yavuz, “Kültürümüzle bağdaşmayan kadına şiddeti konuşmaktan utanmaya başladım” ifadelerini kullanarak KADES uygulaması için muhtarlardan destek istedi

Vali Seddar Yavuz belirli aralıklarla gerçekleştirdiği muhtarlar toplantısını bu kez Derince’de yaptı. Derince’deki muhtarlar buluşan Vali Seddar Yavuz’un yanı sıra toplantıya; Derince Kaymakamı Meftun Dallı, Derince  Belediye Başkanı Zeki Aygün, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Akmanşen, İl Nüfus Müdürü İlhan Eser, İl Jandarma Komutanı Vekili Mehmet Serhan Aksoy, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın, İl Göç Müdürü Mehmet Kavuk, İl Müftüsü Sinan Cihan, Kocaeli Defterdarı Zekeriya Keleş, Derince  İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Osman Karabayır, Derince İlçe Emniyet Müdürü Şaheser Şen, İl Kültür ve Turizm Müdürü Fatih Taşdelen, Kocaeli Muhtarlar Derneği Başkanı Derya Uluç ile ilgili kurum müdürleri ve muhtarlar katıldı. Vali Yavuz, toplantıda muhtarların sorunlarını ve taleplerini dinledi.


UĞUR, ‘KADINLARI YAKINLARI ÖLDÜRÜYOR’

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programda ilk olarak Kocaeli ŞÖNİM (Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi) Şube Müdürü Tuğba Uğur sunum yaptı. Uğur, “Kadınlarımıza bu alana yönelik neler yapıldığına dair şiddet döngüsünden bahsetmeyi önemsiyoruz. Defalarca tekrar edilen bir şey şiddet. Şiddet; 4 aşamadan oluşuyor. Ekonomik sebepler, eğitimsizlik, öğrenim durumunun eksik olması şiddetin sebeplerinden birkaçı. Ancak eğitim seviyesi yüksek olan da şiddet uyguluyor. Kadın cinayetlerinin faillerinin yüzde 86.5’inin sabıkası yok. Faillerin yüzde 64’ünün kadınların eşleri ya da partnerleri iken yüzde 31’inin akrabaları olduğunu görüyoruz. Bunları topladığımızda yüzde 95 yapıyor. Yani kadınların faillerinin en yakınları olduğunu söyleyebilirim” dedi.

MUHTARLARDAN DESTEK İSTEDİ

KADES uygulamasından da bahseden Uğur, “Kadınlar şiddet maruz kaldıklarında KADES uygulamasından destek istediklerinde şehir merkezinde 3-4 dakikada kırsalda ise 7 dakikada olaya müdahale gerçekleşiyor. ŞÖNİM, 81 ilde de bulunuyor. Öte yandan elektronik kelepçe uygulamasını etkin olarak kullanan illerden biriyiz. Kadın konuk evlerinden kadın sadece barınmıyor. Herhangi bir maaşı yoksa mutlaka maaş alıyorlar. Devam eden davaları varsa hukuki destek alıyorlar. Kişi çalışmak istiyorsa ihtisas merkezleri ile görüştürüyoruz. Çocuklarına kreş imkânı sağlıyoruz. Kadınlar şiddetle mücadeleye tek başına katılamazlar. Erkeklerin de bu mücadelede yer alması gerekiyor. Muhtarlarımız şunu söylemek istiyorum. Mahallenizde yaşanan olay ilk önce size geliyor. Bizimle irtibat kurarsanız sorunu daha kısa sürede çözeriz” dedi.

KAVUK, ‘5 YILDA 15 BİN 343 KİŞİ İHRAÇ EDİLDİ’

Düzensiz göç ve uyum konulu bir sunum yapan İl Göç İdaresi Müdürü Mehmet Kavuk, “Dünyada 281 milyon göçmen bulunmakta. 82.4 milyonu zorla yerinden edilmiş kişilerden oluşmaktadır. Bunlar sadece 34.4 milyonu koruma altına alınabilmiştir. Türkiye’de göç yönetimi düzenli göç, düzensiz göç uluslararası koruma ve uyum olmak üzere 4 ana başlıkta yürütülmektedir. 2022 yılı itibariyle 9 bin 441 düzensiz göçmen yakalanmış, 5 bin 902 kişi ülkelerine gönderilmiştir. 2017’den bu yana toplamda 15 bin 343 kişi sınır dışı edilmiştir. Ülkemiz sınırlarında alınan önlemlerden de bahseden Kavuk, “AB kaynakları kullanılarak Batı ve Doğu sınırımızda gözetleme kuleleri inşa edilmiştir. Sınır güvenliğinin alınmasına yönelik duvar ve tel örgüler yapılmaktadır” dedi.

‘SURİYELİ NÜFUSU 4 YILDIR ARTMIYOR’

Ülkemizde toplam 5.6 milyon yabancı bulunuyor. Bunların 3.6 milyonu Suriye uyruklu yabancılar, 1.3 milyonu ikamet izniyle kalan yabancılar, 687 bin 175 kişi ise diğer uyruklu uluslararası yabancılardan oluşmaktadır. Ülkemizde Ukrayna, Afganistan, İran, Irak, Rusya başta olmak üzere farklı uyruklardan 967 yabancı, uluslararası koruma başvurusunda bulunmuştur. İlimizde 56 bin 996 geçici koruma kapsamında Suriye uyruklu yabancı bulunmaktadır. 2013-2022 istatistik verileri incelendiğinde 2018 yılında bu yan Suriyeli yabancı sayısı artmamış yatay bir seyir izlemiştir. 2022 yılı itibariyle çalışma izni dahil 14 bin 673 yabancı ikamet etmektedir. Ülkemizde düzensiz göçle mücadele kapsamında 30 ilde 20 bin kapasiteli geri gönderme merkezi bulunmaktadır.  


ERARSLAN: 949 İHBAR GELDİ

Komiser Yardımcısı Fatih Erarslan ise “Uyuşturucu ile mücadele kapsamında UYUMA uygulaması 2018 yılında hayata geçirilmiştir. 949 ihbarda bulunulmuş, 82 ihbar olumsuz değerlendirilmiş, 682 ihbar ise olumsuz değerlendirilmiş, 182 ihbarla ilgili çalışmalar sürmektedir. 23 bin 986 kişiye uygulamanın nasıl kullanıldığı birebir anlatılmıştır” diyerek yaptıkları çalışmalardan bahsetti.

‘13500 SURİYELİ ÖĞRENCİ VAR’

Vali Seddar Yavuz ise, “İlimizde şu anda 55 bin Suriyeli var. Bunların 13 bin 500’ü öğrenci. Bunlara Türkçe’yi, inancımızı, kültürümüzü öğretiyoruz. Okul dışı olan bin 500 civarında çocuk var. Onları da okullu yapmak için uğraşıyoruz. Türkiye’nin medeniyetini, inancını öğrenmeleri için büyük bir gayret sarf ediyoruz. Onlara Türkiye’yi sevdirmeye çalışıyoruz. Yarın Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir riske girdiği zaman Türkiye’nin yanında olsunlar. Milletler stratejik davranır. Biz, küresel iddiaları olan bir ülkeyiz. Ecdadımızın 100 yıl önce yaptığı iyilikler çıkıyor. Hedefimiz bu insanları kazanmak ve ülkelerine göndermek. Ama gönderdiğimizde de Türkiye Cumhuriyetini sevmelerini sağlamaktır. Biz bugünü kurtarmıyoruz geleceği planlıyoruz. Suriyelilere ısrarla vatandaşlık verildiğini iddia ediyorlar. Şimdiye kadar 6 bin civarında sınır dışı işlemi yaptık. 1079 kilometre sınır duvarı ördük” dedi.

‘KIZ BABASI OLARAK TEDİRGİNİM’

Kadın cinayetlerine de dikkat çeken Vali Yavuz, “Kültürümüzle bağdaşmayan kadına şiddeti konuşmaktan utanmaya başladım. Bir kadının öldürülmesine bir kadına şiddet uygulanmasından bir kız babası olarak da tedirgin oluyorum. KADES’i yaygınlaştırın diye bu toplantıları yapıyoruz. Özellikle üniversite öğrencilerimiz arasında bunu yaygınlaştırın” dedi.

‘CİDDİ OPERASYONLAR YAPTIK’

Uyuşturucu konusuna da değinen Vali Yavuz, “Torbacı diye tabir ettiğimiz dağıtıcılara yönelik ciddi bir operasyon yaptık. Hedefleri belirlediğimizde takip ediyoruz. Torbacıların bağlantılarını buluyoruz. Bu operasyonlar artarak devam ediyor. Çocuklarımızın kiminle arkadaşlık ettiğini, nereye gittiğini mutlaka iyi bir şekilde takip etmeliyiz. Muhtar arkadaşlarımızdan KADES ve UYUMA uygulamasını yüklemesini rica ediyorum” ifadelerini kullandı.

‘BATI’YI ÖVENLER İHANET EDER’

Toplantıya katılanlara bazı uyarılarda da bulunan Vali Yavuz, “Arkadaşlar safları sıklaştıracağız. Daha çok insana yardım edeceğiz. Türk gençlerine batıya gidin demek Aziz Türk Milletine en hafif tabirle ihanettir. Dün bugün hep Batı’ya gideceğiz ama gönlümüzde Türkiye Cumhuriyeti sevgisi baki kalacak. Siz Batı sevgisini aşılarsanız, evlatlarınızı batırırsınız. Gitsinler Batı’da eğitim alsınlar, ya da okuyup çalışsınlar. Ama Türkiye Cumhuriyetinin sana ihtiyacı var dendiğinde buraya gelsinler. Ben annesinden babasından utanan hiçbir insanı kamu bekçisi yapmam, adam yerine koymam. Çünkü babasına hürmet etmeyen insan, bana yaramaz. Annesine saygısı olmayan insan bana da ihanet eder. Gençlerimizi bu ülkeden soğutmayın. Sizlerden beklediğimiz; çocuklarımızın ellerinden sıkı sıkı tutun. Okullarımızı sık sık ziyaret edin. Yarına dair beklentiyi yükseltin” dedi.

07 Ara 2022 - 09:23 Kocaeli- Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeliyiz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeliyiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeliyiz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeliyiz değil haberi geçen ajanstır.