Lütfü Türkkan usulsüzlük iddialarını meclise taşıdı

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Gebze'deki yeni yapıların denetim raporlarında usulsüzlük olduğu iddialarını meclise taşıdı

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Yapı denetim ve mühendislik hizmetlerinin ucuz olması, laboratuvar masraflarının yüksek olması gibi nedenlerden dolayı Başiskele Gölcük, Kandıra gibi ilçelerdeki yapı denetim şirketlerinin Gebze’deki inşaatları denetlemeye gelmeyerek yapı denetimlerini yerine getirmiş gibi gösterdikleri iddiasını Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sordu. 

"HERHANGİ BİR İŞLEM UYGULANDI MI?"

Türkkan tarafından Bakan Kurum'a yöneltilen sorular şöyle: “Gebze İlçesindeki inşaat projelerini denetleyecek olan firmalar kura ile mi belirlenmektedir? Eğer belirlenmekteyse bu uygulama il genelinde uygulanmakta mıdır? Türkiye’de başka hangi kentlerde yapı denetim şirketleri kura ile farklı il veya ilçelerden belirlenmektedir? Bu uygulamaya hangi tarihte geçilmiştir? Gebze  İlçe merkezindeki inşaat alanlarını denetleyen firmaların kaçı ilçe dışındaki firmalardan seçilmiştir? İlçe dışarısından gelen yapı denetim şirketleri, ilçe belediyesi tarafından denetlenmekte midir? Denetlenmekteyse Gebze ilçesine gelmeden, nasıl yapı denetim işlemlerini yerine getirilmiştirler? Böyle bir uygulamaya göz yumanlar hakkında herhangi bir işlem gerçekleştirilmiş midir? Uzaktan yapı denetimi gerçekleştiren ve prosedürleri kağıt üzerinde yerine getiren firmalar hakkında hangi işlemler uygulanmaktadır? Bu şekilde denetlenen Gebze’de kaç yapı bulunmakta mıdır? Var ise bu yapıların yeniden incelenmesi düşünülmekte midir?

YENİKENT'İ SORDU

Kocaeli’nin Gebze İlçesi Yenikent Mahallesi yerleşim olarak sitelerin ağırlıklı bulunduğu bir bölgedir. Resmi olarak 17 bin 291 vatandaşımızın ikamet ettiği bölgede ikametsiz konutlarla birlikte yoğun miktarda yapı bulunmaktadır. Bu konutların çoğunluğu ise yüksek katlı yapılardır. Yaşanan son  deprem felaketleri ile görülmüştür ki bu tür yerleşim alanlarında depreme dayanıklı yapıların sağlamlığı ve güvenirliği nüfus miktarı göz önüne alındığında oldukça elzemdir. Yenikent’te bulunan sitelerin yapı denetimi konusunda eksiklikler bulunmakta mıdır? Binaların dayanıklılığı konusunda vatandaşlarımızın tedirginliğini giderecek çalışmalar planlanmakta mıdır? Bölgede zeminin dayanıklılığına güvenerek inşa edilen yapılarla ilgili inşa sürecinde bir takım eksikliklerin olduğu iddia edilmektedir. Bu iddialar çerçevesinde kimi eksiklikler saptanırsa, eksikliklerin giderilmesi ve yapıların güçlendirilmesiyle ilgili herhangi bir çalışma düşünülmüş müdür?”

22 Mar 2023 - 14:14 Kocaeli- Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeliyiz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeliyiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeliyiz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeliyiz değil haberi geçen ajanstır.